4 ponturi pentru alegerea celui mai bun vin spumant

Nu orice vin spumant este şampanie, însă acesta nu este neapărat un lucru rău. Şampania este, într-adevăr, o băutură excepţională, însă pe cât este de grozavă, pe atât este şi de scumpă. Preţul pentru o sticlă de şampanie cât de cât decentă va începe de la 150-160 de lei. Pare, desigur, un preţ rezonabil pentru un vin de calitate, însă, hai să fim sinceri, nimeni nu dă aceşti bani pentru sticla de vin ce se va afla pe masă la cina obişnuită de marţi seară… Din fericire, există şi soluţii care să salveze economiile din puşculiţă de la pieire.

Şi da… Puteţi bea vin spumant mai des

O soluţie ar fi să vă îndepărtaţi un pic atenţia de micuţa regiune franceză Champagne. Poate chiar un pic mai mult. Aveţi astfel şanse foarte mari să daţi peste nişte băuturi extrem de decente şi care, ca preţ, fac aproape cât un sfert din valoarea unei sticle de şampanie veritabilă de la mama ei.

Multe dintre aceste vinuri spumante sunt obţinute cam după aceleaşi procedee ca şi şampania originală, iar la fel de multe dintre ele sunt produse chiar din aceleaşi soiuri de struguri. Acestea fiind spuse, în afară de preţ, care sunt mai exact diferenţele între şampania aevărată şi vinurile spumante? Mai jos aveţi câteva sfaturi pentru a descoperi cele mai bune astfel de băuturi ce imită perfect calităţile şampaniei.

Pontul numărul 1

Ar trebuie să ne amintim mereu că şampania este doar un tip de vin spumant. Există o mulţime de alte vinuri spumante de înaltă calitate produse în Franţa sau în alte părţi ale lumii. Iată şi o listă cu denumiri regionale pentru vinuri ce nu provin din Franţa, însă sunt obţinute după metoda clasică Champagne:

– În Italia i se spune Metodo Classico (nu Prosecco sau Lambrusco)
– În Spania se cheamă Cava şi Espumoso
– Germanii şi Austriecii îi spun Sekt
– În Africa de Sud găsim Cap Classique
– Portugalia şi Argentina au şi ele Espumante
– Americanii, australienii, chilienii şi nu numai au Metoda Tradiţională sau „Méthode Champenoise” – sugestiv, nu?

Pontul numărul 2

În afară de renumita Champagne, Franţa are încă 23 de ale zone viticole de unde provin vinuri spumante remarcabile. Şi, pe cuvânt, că niciuna dintre ele nu merită ignorată. Aici putem aduce în discuţie vinurile spumante provenite din Alsacia sau de pe valea Loirei.

Pontul numărul 3

În nordul Spaniei, vinul spumant poartă denumirea de Cava. Acest sortiment de spumant spaniol oferă o gamă largă de băuturi de calitate obţinute după aceeaşi reţetă ca cea folosită în Champagne. Vestea bună este că majoritatea vinurilor spumante Cava pot fi achiziţionate pentru aproximativ 40 de lei sticla. Un preţ nejustificat de mic pentru o băutură de asemenea calitate. Şi iată cum vă puteţi orienta la raft pentru a găsi exact ce căutaţi:

– Cava: este un vin tânăr, non-vintage (NV), cu vârsta de aproximativ 9 luni
– Reserva: este un vin spumant non-vintage, dar cu o maturare de 15 luni (la fel ca şampania NV obişnuită)
– Gran Reserva: este un vin Cava vintage, mai vechi de 30 de luni.

Pontul numărul 4

Cele mai multe vinuri spumante devin mai bune atunci când perioada lor de tiraj este mai mare. Tirajul are loc după cea de-a doua fermantaţie (adică atunci când vinurile spumante îşi obţin efervescenţa) şi implică lăsarea vinului în contact cu drojdiile rămase după fermentare. Aceste particule de drojdie oferă vinului robusteţe, o textură mai cremoasă, dar şi o savoare picantă subtilă. Producătorii de vin pot alege să extindă sau, din contră, să scurteze perioada de tiraj pentru a obţine reglajul fin al caracteristicilor unice care alcătuiesc vinul în ansamblu.

– Tiraj de 9 luni: aceasta ar trebui să fie perioada minimă şi nici nu adaugă un plus semnificativ de noi caracteristici vinului
– Tiraj de 15 luni – 2 ani: în acest interval, vinul spumant începe să capete un gust mai bogat
– Tiraj de 3-8 ani: cele mai bune vinuri spumante din lume au o vechime între trei şi opt ani.

Pontul extra

Piața spumantelor din România ia amploare pe zi ce trece, fapt ce a dus la recunoașterea spumantelor produse de noi pe plan internațional, acestea reușind să câștige concursuri internaționale de top. Așa că dacă totuși vreți să vă răsfățați cu o un vin spumant produs prin metoda clasică, care să ajungă extrem de ușor la nivelul Cava și Prosseco, dar de la o cramă românească, vă recomandăm cu încredere spumantul Carassia de la crama Carastelec.

Cin-Cin!

One reply on “4 ponturi pentru alegerea celui mai bun vin spumant

Comments are closed.