Cum organizezi o degustare de vin

De ce să organizezi o degustare de vin?

Dacă vrei să diversifici serile în care îți vin prietenii în vizită (cu vin, bineînțeles), atunci organizarea unei degustări ca la carte este o idee mai mult decât bună!

Degustarea de vinuri se poate face în multe feluri, scopul principal al acesteia este să învăţăm cât mai mult despre această băutură şi provenienţa ei. De asemenea, degustarea de vinuri ne ajută să aflăm lucruri inedite despre noi înşine atunci când nu uităm să ne şi distrăm un pic.

Degustarea de vinuri merge dincolo de contactul cu simţurile. Aşa cum am mai spus-o, avem de-a face cu o artă supusă subiectivismului. De aceea, degustătorul de vin poate fi de multe ori influenţat şi de restul detaliilor pe care le cunoaşte despre acel vin. De exemplu, criterii precum originea geografică, preţul, reputaţia sau culoarea pot crea anumite aşteptări.

Degustarea de vinuri depinde mult de puterea expectanţelor asupra percepţiei, la fel ca şi-n viaţă. Oamenii se aşteaptă ca un vin cu preţ de bijuterie să posede mult mai multe calităţi decât un alt vin inferior ca preţ. Aşa se face că atunci când le este servit un vin despre care li se spune în mod fals că este unul scump, oamenii vor spune aproape întotdeauna că este mult mai bun decât un vin despre care li s-a spus că e ceva mai ieftin.

Calităţile unui vin sunt, de regulă, privite mult mai obiectiv dacă degustarea se face alături de mai multe sortimente. O astfel de sesiune ar trebui să cuprindă între trei şi cinci vinuri. Foarte important, dacă serviţi un vin roşu, desfaceţi sticlele cu cel puţin o oră înaintea degustării, pentru că şi vinurile au nevoie să respire.

Metode de bază pentru compararea unui vin cu altul

• Pe verticală: acelaşi producător, recolte diferite
• Pe orizontală: producători diferiţi, aceeaşi recoltă
• O singură varietate: vinuri de la mai mulţi producători şi din regiuni diferite
• Lumea Veche vs. Lumea Nouă: aceeaşi varietate din Europa degustată în paralel cu cea din Statele Unite, America de Sud, Australia sau Africa de Sud.

Ce-ți trebuie pentru o degustare de vinuri la tine acasă?

• O faţă de masă albă
• Două pahare de vin pentru fiecare degustător (unul pentru vin alb şi unul pentru vin roşu)
• O carafă mare cu apă şi pahare
• Recipiente pentru cei care nu vor să înghită vinul (scuipătoare) (aici puteţi folosi cu succes acele vaze de flori demodate pe care speraţi să le spargă pisica decât să le aruncaţi voi)
• Cartonaşe cu descrierile vinurilor şi detalii despre producător
• O roată cu aromele de vin (opțional)
• Hârtie şi pix pentrua vă aminti ce va plăcut, ce nu și ce arome ați descoperit în acel vin
• Câteva gustări simple (grisine, covigei, fructe uscate, nuci, struguri )
• Pungi de hârtie care să acopere sticlele de vin, în cazul în care vreți ca degustarea să fie în blind, adică pe nevăzute.

După ce ai aranjat și stabilit toate astea, vezi în articolul de aici care sunt pașii pentru degustarea de vin.

Acum, că știi care sunt și pașii degustării de vin, îți rămâne doar să alegi vinurile pentru marele eveniment.

Cin Cin!