Cum alegi vinul pentru paste

O reţetă de paste este la fel de potrivită pentru o cină romantică sau pentru o seară de calitate petrecută cu familia sau prietenii. Iar pentru ca meniul să fie o reuşită de la A la Z, alegerea vinului nu trebuie lăsată niciodată la voia întâmplării. În articolul acesta vom afla tot ce trebuie ştiut despre regulile ce stau la baza alegerii vinului cel mai potrivit pentru o anume reţetă de paste.

Golden tip – Când alegem vinul pentru paste ignorăm mai de grabă pastele şi ne îndreptăm atenţia spre sos. Pastele, indiferent de forma sau textura lor, sunt doar baza pentru restul ingredientelor aromate ce le acompaniază.

Să luăm exemplul specialităţii rigatoni ragu barese,un preparat rustic ce are în compoziţie carne şi tomate. Pentru o astfel de mâncare vom alege, evident, un vin roşu robust a cărui consistenţă să creeze o balanţă cu roşiile rumenite şi carnea de vită. Însă ce soi de vin s-ar potrivi cel mai bine? O alegere mai mult decât inspirată ar fi chiar un vin din aceeaşi regiune din care este originară şi reţeta: Apulia. Avem, aşadar, vinul Primitivo obţinut din cea mai aromată zmeură şi care are textura ideală unei băuturi potrivite acestui preparat. Dar să detaliem!

Vinul alb
Vinurile albe, mai ales cele albe seci, sunt recomandate pentru pastele cu specific marin, însă ele sunt utilizate şi pentru a amplifica savoarea sosurilor ce însoţesc astfel de preparate. Vinurile albe pot fi servite şi alături de mâncăruri mai simple cu specific mediteranean, ca spaghetele cu sos de tomate şi busuioc proaspăt.

Vinul rosé
Acest tip de vin are aproximativ aceleaşi caracteristici ca şi vinul alb, deşi adesea poate părea mai dulceag. Totuşi, nu orice fel de vin rosé este potrivit pentru paste, mai ales dacă ţinem cont că unele pot avea un gust chiar prea dulce care ar contrasta într-un mod nu tocmai plăcut cu cel al pastelor. Un vin rosé de bună calitate reprezintă o alegere inspirată pentru a fi servit alături de reţete de paste nu prea elaborate, mai ales cele cu sos de tomate sau cu peşte.

Vinul roşu
Deşi nu sunt atât de uşoare precum vinurile albe, vinurile roşii au un mare succes alături feluri de mâncare simple, cum sunt pastele. Vinurile roşii se combină nemaipomenit de bine cu pastele preparate cu brânzeturi sau cu carne. De asemenea, vinul roşu poate fi utilizat şi în obţinerea sosurilor. Vinurile roşii cele mai indicate pentru a fi servite cu paste sunt cele tinere şi nu foarte alcoolizate.

Ce vin alegem pentru ce tip de paste?
Mai jos avem o listă cu unele dintre cele mai răspândite tipuri de paste şi vinurile care li se potrivesc. Ţineţi minte însă că aceste reguli nu sunt neapărat bătute în cuie şi că pot fi adaptate în funcţie de gusturile şi preferinţele fiecăruia. Oricum, nu poţi şti cel mai bine ce-ţi place decât experimentând intens!

Pastele cu sos de tomate
Sosurile de tomate au o textură puternică, au o aciditate ridicată şi sunt cel mai adesea combinate cu cărnuri bogate, cum este carnea de vită. Din cauza acidităţii roşiilor, sosul se combină cel mai bine cu un vin roşu roburt înzestrat cu o aromă intensă. Un Sangiovese Chianti Classico Riserva sau un Sangiovese Chianti Classico Dentro sunt alegeri care nu dezamăgesc niciodată.

Pastele cu sos marinara
Pentru un astfel de preparat, ideal este să optăm pentru un vin alb. Dacă ingredientele includ stridii sau homar, un Sauvignon Blanc este opţiunea ideală pentru a un gust desăvârşit. Dacă în farfurie avem carne de crab, putem merge cu succes şi pe variant unui Chardonnay sau a unui vin spumant sec.

Pastele cu sos de brânză
O mulţime de reţete italieneşti de paste conţin sortimente de brânză ca Gorgonzola sau parmazanul. Ne vom gândi şi în acest caz să alegem un vin alb, untos şi aici ne vine din nou în minte Chardonnay sau, de ce nu, Viognier.

Paste cu sos de ciuperci
Gusturile pământeşti oferite de ciuperci cer un vin cu caracteristici similare, cum ar fi de exemplu un Septima Noche Pinot Noir 2008; un vin tânăr şi delicat, cu arome complexe care poate complimenta excelent preparatul din farfurie.