Vinul și sănătatea

Un pahar de vin roşu băut pe zi poate avea un efect mai benefic asupra sănătăţii decât îl are de exemplu mersul la sală. Pare un mit, însă este doar concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători canadieni. Ei spun că vinul roşu, nucile şi strugurii conţin resveratrol, un antioxidant care contribuie semnificativ la îmbunătăţirea funcţiilor inimii, a musculaturii şi a oaselor în acelaşi mod în care acest lucru s-ar întâmpla dacă am merge regulat la sală.

Asta nu este tot însă. Vinul roşu contribuie şi la consolidarea sistemului imunitar, el fiind bogat în minerale ca potasiul, calciul sau magneziul, dar conţine şi vitamine hidrosolubile, ca B1, B2, B5 şi B6 – un complex care ajută în acelaşi timp sistemul nervos şi menţine sănătatea pielii precum şi tonusul muscular. Tot în vinul roşu, dar în concentraţie mai scăzută găsim şi acid folic, vitamina B12 şi vitamina C. Iată aşadar doar unul dintre motivele pentru care ne putem relaxa în fiecare seară cu un pahar de vin. Să vedem însă ce alte beneficii mai are vinul roşu pentru sănătate.

Ajută la scăderea în greutate
Vinul roşu în special are proprietatea specială de a activa o anumită genă care împiedică formarea de ţesut adipos şi în acelaşi timp nu permite celui deja existent să se extindă. Concomitent, vinul ajută şi la scăderea colesterolului. Specialiştii nutriţionişti recomandă totuşi să nu facem exces şi să nu consumăm mai mult de un pahar de vin pe zi, pe care să-l însoţim fireşte de o dietă echilibrată şi moderată în grăsimi.

Stimulent pentru sistemul cerebral
Tot vinul roşu pare să un bun intermediar pentru procesele noastre cognitive. Cum? Studii frecvente ale medicilor de pe tot mapamondul au arătat că un consum constat şi moderat de vin are capacitatea de a preveni afecţiuni ca demenţa sau alte boli degenerative ale creierului. Vinul reduce inflamaţiile, duce la evitarea îngroşării arterelor şi îmbunătăţeşte circulaţia sangvină în organism.

Combate oboseala
Poate părea curios pentru unii, însă resveratrolul conţinut în struguri duce la îmbunătăţirea stării noastre generale în acele zile în care ne simţim apatici sau prea obosiţi. Mai mult, vinul ajută şi la eliberarea unor endorfine care ne ajută să fim mai relaxaţi şi mai fericiţi. Şi poate nu întâmplător, vinul nu este deloc contraindicat în cazul persoanelor care suferă de depresie. Aşa că poate n-ar fi rău să ţinem aproape o sticlă de vin când ne întoarcem acasă seara după o zi agitată la birou.

Menţine sănătatea cavităţii bucale
Graţie proprietăţilor sale astringente, vinul consumat în timpul mesei ne ajută să reducem numărul bacteriilor ce se pot acumula în cavitatea bucală şi este ştiinţific dovedit şi că poate contribui şi la procentajul de reducere a formării de carii. La drept vorbind, un pahar de vin băut într-o companie bună în fotoliul preferat din casă oferă o senzaţie infinit mai plăcută decât cea a unui popas pe scaunul de la dentist.

Poate preveni cancerul
Acelaşi pahar de vin roşu consumat cu regularitate în fiecare zi ajută nu numai la prevenirea afecţiunilor cardiace, ci şi la combaterea cauzelor care ar putea declanşa cancerul mamar sau cel pulmonar. Pentru asta trebuie să mulţumim tot resveratrolului care, în cazul femeilor, împiedică estrogenul să evolueze în celule canceroase. De asemenea, vinul roşu ajută şi la prevenirea dezvoltării cancerului de colon şi de prostată.

Combate infecţiile urinare
Proprietăţile astringente şi antiodidante ale vinului roşu contribuie la anihilarea bacteriilor ce ne-ar putea afecta rinichii şi vezica urinară. În plus, prin caracteristicile sale specifice, vinul ajută şi la detoxifierea acestor organe.

Îmbunătăţeşte vederea
Consumul moderat şi responsabil de vin roşu ajută şi la prevenirea afecţiunilor oculare cum ar fi de exemplu cataracta. Mai mult, inhibă îngroşarea acelor vase de sânge de la nivelul ochilor care cauzează orbirea. Vinul, prin proprietăţile sale, este recomandat şi diabeticilor, predispuşi la afecţiuni ca retinopatia diabetică.

Previne diabetul
Resveratrolul, acest antioxidant minune, s-a demonstrat ştiinţific că poate contribui în măsură notabilă la îmbunătăţirea sensibilităţii la insulină. Rezistenţa la insulină este cunoscută ca cel mai important factor care declanşează diabetul de tip 2.

Protector al pielii contra razelor UV
Deşi consumul de alcool în perioadele deosebit de calde ale verii este contraindicat pentru a evita deshidratarea, medicii spun că un pahar cu vin poate ajuta la protejarea pielii împotriva razelor ultraviolete.

Mai avem nevoie și de alte motive?