Aromele vinului. Tu le cunoști pe toate?

Dacă în articolul trecut am vorbit pe larg despre cum se degustă vinul, ne-am gândit ca în articolul de astăzi să vorbim puțin despre una din principalele caracteristici ale vinului și, de asemenea, un element important în degustarea de vin: aroma!

Deci, dacă nu ai știut până acum ce arome să recunoști în paharul tău cu vin, ne-am gândit să îți dăm o mână de ajutor enumerând cele mai întâlnite arome din vin.

Aromele cel mai des întâlnite ale vinurilor albe

Chardonnay: pară, măr, piersică, caisă, vanilie, lămâie, pepene, ananas şi alte fructe tropicale, miere.

Sauvignon Blanc: iarbă, verdeţuri, struguri, pară, agrişe, lămâie, lime, măsline şi… pipi de pisică. Da, aţi citit bine, nu-i nevoie să vă frecaţi la ochi. De când am aflat și noi asta, litiera pisicii miroase numai a Sauvignon Blanc.

Gewürztraminer şi Riesling: struguri, caise, lime, mentă, pepene, piersică, liliac, iasomie, scorţişoară, trifoi.

Viognier: flori, lămâie, nectarine şi mâna maicii domnului – plantă extrem de puternic aromată.

Aromele cel mai des întâlnite ale vinurilor roşii

Cabernet Sauvignon şi Merlot: afine, zmeură, cireşe, prune, coacăze negre, ciocolată, cafea, ceai, tutun, cidru, ardei gras, mentă, nuci.

Pinot Noir: zmeură, căpşuni, merişor, violete, trandafiri.

Zinfandel şi Syrah: coacăze negre, afine, prune, lavandă, rodie, piper negru şi chiar lemn umed.

Sangiovese: zmeură, cireşe, prune, măsline sau anason.

Vinul este o licoare foarte complexă, că doar nu degeaba i s-a spus băutura preferată a zeilor. Iar cum faţetele acestei băuturi sunt nebănuite, ajungem să dăm și peste aromele ceva mai puţin îmbietoare ale vinului:

Sherry: această băutură se obţine atunci când fie din cauza vârstei, fie din cauza depozitării incorecte, vinul oxidează.

Oţetul: atunci când vinul nostru conţine acid acetic în exces putem spune că încetul cu încetul se fabrică oţetul…

Mirosul şi gustul de mucegai apar de regulă atunci când strugurii au fost atinşi de mucegai sau au fost sigilate cu un dop de slabă calitate sau defect care a afectat şi vinul.

Ou clocit: Dacă desfaceţi o sticlă de vin iar un miros de ou clocit aproape că vă mută nasul din loc, ei bine aflaţi că aţi dat peste un specimen un pic prea bogat în dioxid de sulf. Și nu dorim un eveniment ca ăsta nici dușmanilor noștri.

Ei, și pentru că deja ați avansat în arta degustării vinului, săptămâna viitoare promitem că vă oferim un ghid pentru organizarea unei seri de degustare de vin ca la carte. Până atunci, deschide o sticlă de vin și spune-ne ce arome ai descoperit în ea.

Cin-Cin! 🙂

One reply on “Aromele vinului. Tu le cunoști pe toate?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.