Cele mai bune “șampanii” românești

Probabil că mai sunt mulți care încă nu știu că șampania este doar o denumire preluată popular a vinului spumant, la fel cum încălțările sport au preluat numele de adidași datorită asocierii cu numele producătorului de încălțăminte sport Adidas, sau ca rimelul, care are de fapt denumirea de mascara însă a fost reținut așa după ce a fost întâi produs de către compania Rimmel London.

Vinul spumant a fost reținut sub numele de șampanie deoarece acesta are originile în regiunea franceză Champagne, unde au fost și încă sunt produse marile vinuri spumante ale lumii. Dar asta nu înseamnă că celelalte vinuri spumante nu pot ajunge la nivelul lor. Ci din contră! Unele pot avea chiar aceeași calitate ca a spumantelor din Champagne și au și marele avantaj de a avea prețuri mult mai abordabile decât al celor din celebra regiune franceză.

Vin spumant românesc

Deși nu suntem Franța, avem regiuni viticole ce sunt foarte asemănătoare celor franțuzești, astfel și oferta de spumante de la noi devenind foarte bună. Se produc efervescente în stil șampanie, dar și vinuri cu bule vinificate în stil italian. Sunt folosite soiuri internaționale de struguri, dar și soiuri autohtone, precum Busuioacă de Bohotin, Crâmpoșie sau Tămâioasă Românească.

Printre vinurile spumante de la noi ce ating foarte aproape calitatea celor din Champagne sunt cele obţinute exact după aceleaşi procedee ca şi şampania originală, folosind de multe ori și soiuri de struguri populare pentru spumant: Chardonnay, Pinot Noir sau Pinot Meunier.

Mai jos aveţi propunerile noastre de spumante ce am putea spune că imită perfect calităţile şampaniei originale.

 

spumant-blanc-de-blancs-panciu

Spumant Blanc de Blancs, Domeniile Panciu – preț 72 lei

Spumantul Blanc de Blancs de la Domeniile Panciu este un vin spumant obținut din Chardonnay și produs prin metoda clasică. Fermentarea la sticlă şi maturarea de minim 18 luni oferă vinului arome de flori albe de câmp, pâine proaspătă, citrice şi note minerale. În gustul complex, proaspăt şi echilibrat regăsim un mix de nuanţe de mere verzi, pere, pomelo şi nuci prăjite. Este recomandat a fi servit alături de stridii, caviar de sturioni, homar, brânzeturi cremoase fine.

 

clarus-balla-geza

Spumant Clarus Brut, Balla Geza – preț 50 lei

Clarus 2015 de la Balla Geza este un vin spumant obținut prin metoda tradițională de producere a șampaniilor și singurul spumant produs din soiul Mustoasă de Măderat. Spumantul Clarus are o perlare deasă și măruntă, iar olfactiv prezintă arome de citrice și mere. Gustul este echilibrat, efervescent și fin, cu aromă ușoară de grapefruit galben. Poate fi servit alături de aperitive și preparate pe bază de pește.

 

 

carassia-rose-brut

Spumant Carassia Rose, Carastelec – preț 65 lei

Unii spun că spumantul Carassia Rose Brut 2014 este unul din cele mai reușite spumante de la noi, însă se luptă pentru titlu cu Blanc de Blancs-ul produs de Domeniile Panciu. Produs din Pinot Noir prin metoda tradițională de realizare a șampaniei, culoarea sa este de roz somon, iar perlajul este fin și persistent. În gust descoperim arome de zmeură și fragi proaspeți, dar și arome ce ne duc cu gândul la brioșe, ce sunt datorate maturării spumantului în sticlă. Poate fi servit alături de rață, somon, ciuperci sau preparate Thailandeze.

 

spumant-dulce-panciu

Spumant dulce Panciu Riserva, Domeniile Panciu – preț 35 lei

Spumantul Panciu Riserva de la Domeniile Panciu este un vin spumant dulce obţinut din struguri de Muscat Ottonel prin tehnologia italiană Asti, metodă specială de fabricare a spumantelor din struguri aromaţi. Spumantul din Muscat Ottonel are o aromă deosebită de fructe tropicale, cu note intense de busuioc şi trandafir, ce surprind imediat după ce este turnat în pahar. Se recomandă a fi servit alături de deserturi pe bază de frişcă, torturi de ciocolată sau chiar îngheţată.

 

 

 

 

3 răspunsuri la “Cele mai bune “șampanii” românești

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.