Cum alegem vinul la restaurant

Alegerea vinului în timpul unei mese la restaurant se poate dovedi pentru mulți mai dificilă decât ar fi anticipat. Dacă și tu consideri că a venit timpul să dezvolți o nouă aptitudine în acest sens, continuă să citești!

 

 

 

 

Mi s-a întâmplat să merg prin restaurante și să observ la mesele din jur persoane privind cu încruntare și urme de sudoare pe frunte secțiunea de vinuri a meniului, în timp ce chelnerul aștepta cu răbdare vizibil disimulată deznodământul. Dar ce tot spun?… Și eu am amorțit de multe ori cu meniul restaurantului în mână în încercarea de a intui ce vin ar pune în valoare cel mai bine preparatul asupra căruia decisesem deja. De aceea, am decis să mă rezum la câteva reguli pe care să le aplic de câte ori mai trec prin situația asta.

Prima lecție pe care am învățat-o a fost că, restaurantele care se respectă au, de obicei, lista de vinuri publicată și pe site. Astfel, cu acest instrument la îndemnână, după ce am făcut rezervarea, aloc un pic de timp pentru a alege vinul, făcând un pic de research în dreptul oricărui nume îmi face cu ochiul din meniu. 2 în 1, acest demers investigațional pe tărâmuri bahice, virtuale, ce-i drept, mă ajută să descopăr și gama de prețuri în care mi se încadrează gusturile. Așadar, nota de plată de la restaurant nu mă mai ia niciodată prin surprindere.

Dacă tot am adus în discuție gusturile, unii preferă vinurile clasice, cunoscute pentru tradiția lor sau sunt fideli anumitor regiuni vinificatoare cu prestigiu. Totuși, nici Columb nu descoperea America dacă nu i-ar fi plăcut aventura, nu-i așa? Am ajuns să fiu de părere că nu strică, din când în când, să alegi ceva cu totul nou. Data viitoare când mergi la restaurant, uită-te în meniu după vinurile care provin din regiuni neobișnuite sau care propun varietăți inedite de arome. S-ar putea să descoperi un nou favorit.

Un alt aspect pe care cred că merită să îl aduc în discuție este: comandăm la început sau pe parcursul mesei? Pariul meu ar fi pe alegerea vinului la început. Astfel, cât așteptați să vă fie servite felurile de mâncare, vinul ajută la relaxare și ține conversația fluidă.

Acum că am trecut în revistă părțile esențiale, aștern mai jos îndelung promisa listă a celor 5 reguli de aur despre cum să comanzi vin la restaurant.

 

 

 

Prima regulă: Informează-te!

 

Dacă vrei să îi faci concurență loială somelierului din local sau doar să îți impresionezi partenerul de conversație de la prânz sau de la cină, mergi la întâlnire cu temele făcute. Așa cum am menționat deja, multe restaurante bune își listează pe site suita de vinuri pe care sunt gata să le ofere clienților. Nu strică să arunci un ochi, să vezi despre ce este vorba și să îți notezi, chiar și mental, câteva vinuri care s-ar putea potrivi excelent cu preparatele pe care le veți comanda.

Dacă nu ai lista de vinuri a restaurantului disponibilă online, caută totuși să afli recomandările specialiștilor în privința sortimentelor de vinuri și preparatelor pe care le complimentează cel mai bine. Spre exemplu, urmează să mâncați la un restaurant unde se servesc fructe de mare? Atunci te vei orienta spre un spumant sec ori spre un vin alb. Chiar și o documentare sumară asupra acestor aspecte generale te va scuti de momentul de ezitare din timpul mesei.

 

Regula numărul doi: Atenție la raportul dintre calitate și preț

 

Adaosurile comerciale pe care restaurantele le aplică vinurilor din meniu pot varia, în medie, de la 50% până la 400%, să spunem, deși acest aspect diferă de la local la local.

Un cunoscător se va uita întotdeauna la acele sortimente de vin care oferă cea mai semnificativă valoare în categoria din care fac parte. Chiar dacă vrei doar să faci o comparație între prețurile din meniul restaurantului și cele reale ale unui vin, orice magazin de vinuri online te-ar putea ajuta să îți faci o idee despre preț, de exemplu, poți descoperi prețuri de trei ori mai mici decât cele din meniurile restaurantelor. Acest fapt m-a ajutat să aleg inteligent, indiferent că am ales vinul pentru un prânz obișnuit cu o prietenă sau pentru aniversarea partenerului meu.

 

 

 

 

 

Regula numărul trei: Ține întotdeauna cont de preparatele culinare ce vor fi servite

 

Este un fel de tendință a gurmanzilor aceea de a comanda, la restaurant, mai întâi ceea ce și-ar dori să mănânce și abia apoi vinul care să însoțească farfuria. Cineva care știe însă să aprecieze savoarea vinului și toate calitățile sale, va proceda cu mai mult rafinament.

Rămâne alegerea ta dacă optezi întâi pentru vin sau pentru felul principal. Ține însă cont, fără excepție, ca alegerile să se pună în valoare reciproc. Vinurile și mâncărurile se complimentează unele pe celelalte fie la nivelurile savorilor și texturilor, fie prin echilibrul dintre dulceață și aciditate.

Dacă ai optat pentru pește ca prim fel de mâncare, iar apoi urmează să îți fie servită și o friptură de miel, s-ar putea să îți fie un pic dificil să alegi vinul care să se potrivească la fel de bine cu amândouă. Iată de ce am aflat că nu ai nevoie întotdeauna să comanzi o sticlă de vin la masa de la restaurant, ci poți foarte bine să optezi doar pentru un pahar.

Dacă ai companie la masă, permite-le să își aleagă meniul favorit și discutați despre preferințele în materie de vin ale fiecăruia. Va fi mai ușor să comandați apoi două sortimente diferite de vin care să împace pe toată lumea și care să sporească buna-dispoziție a tuturor. Ideal ar fi să aveți la masă un vin roșu și unul alb. Dacă ai mai mulți invitați, pentru o ocazie specială, asigură-te că vei avea la masă mai multe opțiuni de vinuri, din care oaspeții tăi pot alege, în funcție și de ceea ce se va regăsi în farfuria fiecăruia.

 

 

Regula numărul patru: Ai răbdare cu tine!

 

Ai observat vreodată cu siguranță acestă abilitate naivă a unora dintre chelneri de a fi excesiv de politicoși și serviabili, încât ajung să te facă să te simți stânjenitor. Nu-i condamna! Își fac doar meseria. Așa că data viitoare când un chelner așteaptă cu degetele vinete de încordare pe pix să îți noteze pe carnețel opțiunea de vin, fii tu cel care dă dovadă de răbdare și amabilitate. La urma urmei, te afli în acel local pentru a te simți bine și plătești pentru asta. Dă-ți timp să studiezi lista cu vinuri, în pofida nerăbdării chelnerului. Pentru a-i veni și lui în ajutor, comandă pentru început un pahar de spumant, care să destindă atmosfera. Apoi, în timp ce bulele îți vor gâdila papilele gustative, vei putea alege în tihnă, vinul ideal pentru felul de mâncare dorit.

 

 

 

 

Regula numărul cinci: Vorbește pe limba somelierului

 

Somelierul se află acolo pentru a te ajuta. Ajută-l și tu! Oferă-i cât mai multe informații despre preferințele tale, iar el va ști care este decizia cea mai potrivită pentru tine. Lasă de-o parte grija că ai putea să pari un amator, nimeni nu le știe pe toate. De fapt, ajută cel mai mult dacă te cunoști îndeajuns de bine pe tine însuți, dacă poți enunța cu siguranță de sine ceea ce îți dorești. O discuție cu somelierul îți va aduce și noi cunoștințe în bagajul de cultură generală, informații care îți vor fi de folos apoi ori când vei dori din nou să comanzi un vin la restaurant, ori într-o discuție în care se impune un strop de rafinament social.

Mergi pe mâna somelierului! El este cunoscătorul. Înainte de a face recomandări, fii sigur că a studiat în detalii fine vinurile pe care urmează să ți le prezinte. Lasă-l să te încânte cu povestea fiecărui vin și decide apoi, în cunoștință de cauză, care este cel mai potrivit gusturilor, intențiilor și bugetului tău.

Îi poți spune somelierului ce îți place, precum și ceea ce ai prefera să eviți. Ești mai atras de vinurile roșii fructate, preferi ceva ușor sau, din contră, cauți un vin robust cu un buchet de ținut minte, asemeni unei ocazii speciale? Chiar și în cazul în care nu dispui de un buget prea generos, lansează-i somelierului provocarea de a te surprinde cu cel mai spectaculos vin din gama de preț pe care știi că ți-o poți permite!

 

 

 

Cin-Cin!

____________________________________________________________________________________

Wineful este primul abonament la vin din România, ales de somelieri și livrat la ușa casei tale împreună cu ghiduri cu informații despre crama de la care vine, note de degustare și recomandări de servire și asociere cu mâncarea. Prin abonamentul la vin Wineful descoperi vinuri și ramei noi lună de lună și înveți despre ele astfel încât să devi și tu un specialist în vin.

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.