O pizza aburindă, abia scoasă din cuptor face cu ochiul oricăruia dintre noi. Capricciosa, Quattro Stagioni, Diavola… sortimentele acestui arhicunoscut preparat cu origini italiene se bucură de o diversitate extraordinară, mai ales dacă ţinem cont şi că a fost adaptat după specificul fiecărei regiuni.
E drept, de multe ori alegem să comandăm pizza în momentele în care fie suntem pe fugă, fie nu ştim exact ce-am vrea să mâncăm. Avem totuşi şi alternativa de a prepara pizza în bucătăria proprie, după o reţetă perfect pe gusturile noastre.
Atunci când avem la masă pizza ne este foarte la îndemână, de multe ori din comoditate, să alegem alături de ea o bere sau un suc. Există însă şi o gamă largă de vinuri care complimentează mult mai bine deliciul din farfurie. Ca pentru orice preparat culinar însă, alegerea vinului ar trebui să ţină seama de o serie de reguli. Mai jos, v-am pregătit o listă cu exemple despre cum să alegi vinul pentru pizza.
Pizza Quatro Formaggi
Vin: roşu – Montepulciano D’Abruzzo, Il Toro 2010, Castello di Volpaia Riserva
Classica pizza cu sortimente de brânză, combinată cu un sos roşu a devenit o mâncare foarte populară în rândul americanilor. Dar să nu trecem cu vederea sosul, căci în acest caz, el devine elementul cheie în funcţie de care vom alege vinul. Cele două ar trebui să fie complementare din punct de vedere al tentei acre, dar şi al intensităţii gustului.
Pizza Pepperoni
Vin: roşu – Château Cheval Blanc, Romito del Romitorio, Nozzole
Pepperoni are un gust foarte intens, mai ales dacă ţinem cont că este obţinut din carne de vită şi carne de porc la care se adaugă o varietate de condimente precum piperul cayenne, pudra de usturoi, paprika şi anasonul. De asemenea, vinul roşu este cerut pentru acest preparat şi de conţinutul de grăsime din pepperoni, care se împleteşte cu cel al brânzei pe fiecare felie de pizza. Aşadar, este nevoie de un vin puternic pentru a contrabalansa „efectul pepperoni”.
Pizza Margherita
Vin: rosé – Busuioacă de Bohotin, Budurească Premium Rosé, Alira Rosé
Cu notele sale aromate de busuioc, dar şi prin folosirea altor ingredient proaspte şi discret aromate cum ar fi roşiile sau mozzarella, pizza Margherita face o pereche ideală cu un vin rosé. Însă, dacă sunteţi în general amatori de vinuri roşii, nu veţi da greş nici cu acestea. De altfel, alegerea vinului roşu, alb sau rosé se poate face uneori şi ţinând cont numai de mediul în care luaţi masa. Totuşi, o pizza Margherita este cel mai bine complimentată de un vin cu gust discret.
Pizza cu cârnăciori
Vin: roşu – Liliac Pinot Noir,
Avem, iată, în farfurie o pizza cu o consistenţă generoasă şi nu va fi greu să intuim că cel mai bine ar merge cu un vin roşu cu accente de gust propunţate. Alegem iată vinuri din gama Pinot şi Syrah, poate un Ghiaccio Forte din 2011, care să contrasteze potrivit cu textura bogată a cărnii şi cu mixtura dintre aceasta şi condimentele pe care le conţine cârnăciorul. Avem nevoie pentru acest fel de pizza de vinuri roşii în care se simte intens gustul fructului din care au fost obţinute şi care amplifică totodată gustul cărnii de pe felia de pizza.
Pizza Hawaii
Vin: alb – Cuvee Amaury 2012 de la SERVE, Longitude, Nectar de Transilvania de la Liliac
Un Riesling dulce sau demidulce se va potrivi surprinzător de bine cu baconul de pe felia de pizza Hawaii, însă reţeta este testată şi garantată de specialişti. Aciditatea unui astfel de vin va acţiona ca un purificator, în timp de component dulce va pune în valoarea combinaţia dintre şuncă şi felia de ananas. Dacă nu găsiţi un vin Riesling care să vă fie în totalitate pe plac, alegeţi ca alternativă un vin dulce sau demidulce cu aroma fructată.
Pizza Vegetariană
Vin: alb – Sauvignon Blanc, Verdejo Rueda, Sancerre “Le Paradis” 2011
Pizza vegetariană câştigă constant la capitolul popularitate graţie faptul că pare să fie mai sănătoasă din moment ce abundă în legume. Cele mai frecvente verdeţuri folosite pentru ornarea unei astfel de pizza sunt spanacul şi rucola, cărora li se adaugă uneori un dressing obţinut cu oţet balsamic. O astfel de combinaţie cere un vin alb cum ar fi poate un Sauvignon Blanc 2016 de la Catleya care chiar să scoată în evidenţă prospeţimea ingredientelor verzi.
Pizza cu pui
Vin: alb – Lo Tengo 2015, Riesling Henry Fuchs, Turonien, Le Sec de Chateau Gaudrelle
Carnea de pui la grătar adaugată pe un blat de pizza, aroma sa dulceagă şi uşor afumată merge cât se poate de bine cu un vin alb sec. În acelaşi timp, pentru acest tip de pizza nu ar trebui ignorat nici vinul roşu. Un Cheval des Andes, Mendoza 2011 poate la fel de bine să pună în valoare savoarea cărnii de pui rumenită la grătar şi servită cu un sos de pizza dulce.
Pizza cu ton
Vin: alb – Chateau Gaudrelle Sec Tendre, Gruner Veltliner Hommage 2012, Terra Romana Fetească Albă
Pizza cu ton poate fi un preparat destul de pretenţios atunci când vine vorba de alegerea vinului. Desigur, vinul alb ar trebuie să fie prima şi cea mai sigură opţiune. Nu vom da niciodată greş punând o sticlă de Pinot Gri Jidvei sau un Sauvignon Blanc alături de delicioasa pizza cu ton. Însă la fel de bine putem potrivi cu acest preparat şi un vin rosé sau un vin spumant, care prin aciditatea sa va tăia un gustul sărat al tonului.