Nici bine nu a venit canicula ca ne-am si saturat de ea. Norocul nostru e ca o domolim constant cu vinuri racoroase dar si cu multa apa, care sa ne mentina hidratati. Nu, nu în vin, desi nu spunem nu nici spritului uneori, dar hai să uitam asta si sa aflam mai mult despre temperatura ideala de servire a vinurilor. 😊
La finalul articolul trecut aminteam despre asocierea vinurilor cu branza si despre temperatura optima de servire a branzeturilor. Daca la branzeturi este mai simplu, la vin e putin mai mult de tinut minte, dar hai sa deslusim impreuna tainele temperaturii optime.
Temperatura optima de servire a vinurilor
In ordinea crescatoare a gradelor din termometru, acestea sunt cele mai bune temperaturi de servire a fiecărui tip de vin:
- vinuri spumante 4-8°C,
- vinuri albe proaspete, cu aciditate mare 6-8°C,
- vinuri albe baricate, precum Chardonnay 8-10°C,
- vinuri rosé 6-8°C,
- vinuri de desert, Ice Wine 10-12°C,
- vinuri rosii lejere, precum Pinot Noir 12-14°C,
- vinuri rosii corpolente 16-18°C.
Temperaturile optime
Am zis temperaturi optime, deoarece acestea sunt temperaturile la care vinul isi pune cel mai bine in evidenta calitatile. Daca vrei sa cauti defecte, cel mai usor le gasesti la temperaturi mai mari de 20°C. Dar hai sa le luam pe rand, ca sa aflam cum ne bucuram de vin, nu cum sa-l criticam. 🙂
Vinurile spumante si-ar pierde din efervescenta daca n-ar fi servite la temperatura scazuta. La o temperatura mai mare de 10°C, gazul carbonic se evapora mai repede si bulele ar tine mai putin. Adica s-ar pierde exact farmecul spumantului.
La fel s-ar intampla si cu vinurile albe, a caror aciditate n-ar mai avea acelasi efect racoritor, ci unul fad, în care vinul ni s-ar părea trecut și fără gust proaspat.
Vinurile albe seci, care nu au o aciditate ridicata, de exemplu vinurile albe ce au fost maturate în butoi, se servesc la temperaturi de 8-10°C pentru ca să se poata simti si complexitatea si onctuozitatea lui.
Pentru a discuta despre vinurile dulci, trebui sa stii ca temperaturile scazute diminueaza intensitatea dulcetii. Astfel, un vin dulce proaspat, servit la 6-8°C, pare mai putin dulce decat unul servit la de 10-12°C.
Vinurile rosé pot fi încadrate tot în zona vinurilor albe, deci temperatura perfecta pentru ele este undeva intre 6-8°C.
O schema simpla prin care putem tine minte la ce temperatura ideala sa servim vinurile, este sa avem in minte ca temperature de servire creste direct proportional cu continutul de tanin, adică amăreala aia de o simti in gingii. Vinurile spumante si albe se servesc la temperature cea mai mica urmand sa crestem temperature si in functie de culoarea vinului. Astfel, vinurile rosii lejere se consuma la temperaturi de 12-14°C, pe cand vinurile rosii mai corpolente se savureaza la temperaturi de 16-18°C.
Daca ai auzit ca vinurile rosii se servesc la temperatura camerei, in mod cert cel care a spus asta se referee la temperatura camerei de pe vremea romanilor, pe vremea când degustau vinurile în pivnita sau la castel, sau la temperatura camerelor speciale pentru degustare din vremurile noastre, care este in jur de 20°C.
Hidratarea intre vinuri sau intre drumuri
Chiar daca nu se recomanda amestecarea vinului cu apa, este recomadabil ca dupa vin sa bei apa. Motivul este simplu, consumul de alcool duce la deshidratare, iar aceasta este cu atat mai mare cu cat creste gradul alcoolic al vinului.
Daca ai auzit anumite recomandari pe vreme de canicula in care se recomanda evitarea alcoolului, ei bine sa stii ca recomandarea este facuta doar pentru a evita deshidratarea. Si pentru ca nu avem cum sa evitam vinul atunci cand il iubim, cel mai bine este sa nu uitam regula simpla de a bea un pahar de apa la un pahar de vin consumat.
Concluzia unei zile caniculare de vara?
Sa te bucuri de vin la temperatura optima tocmai pentru a te asigura ca simti toate aromele vinului asa cum trebuie si sa nu uiti sa te hidratezi. Nu uita: un pahar de apa la unul de vin.
Cin-Cin!
Constantinv
Si totusi, la ce temperatura se bea vinul rosu? Sau, in ce sezon se bea acelasi vin rosu?
Wineful
Vinul roșu mai corpolent se bea la 16-18 grade, dar cel mai ușor, ca Pinot Noir, se recomandă a fi servit la 12-14 grade.