Probabil mulți ați auzit de această combinație însă nu v-a venit să salivați din prima, iar asta probabil pentru că v-a lipsit imaginea de ansamblu. Adică, câteva platouri cu brânzeturi, migdale, nuci, câteva fructe uscate, apoi intră și borcănelele de gem în peisaj așezate în centru, iar la final piesa de rezistență, vinul. Pe scurt, o petrecere de arome pentru cerul gurii!
Francezii se bucură de aceste gustări chiar și de două ori pe zi, iar noi încă nu știm de ce ne-a luat atât să le descoperim. Când vă aventurați în aceaste combinații, nu uitați însă că trebuie să faceți asocierile cu moderație tocmai pentru a putea simți aromele din gem și brânzet degustat – deci nu turnăm jumătate de borcan peste brânză sau mâncăm dulceața cu lingurița în timp ce savurăm un pahar de vin, altfel, cerul gurii nu se va bucura deloc de această petrecere.
Ingredientele de bază vi le-am spus, acum vedeți și mai jos care sunt sugestiile noastre de asocieri potrivite de vin, brânzeturi și gem.
Ce vin, cu ce dulceață?
Vin roșu
Cabernet Sauvignon – Gem de coacăze negre sau mure
Chianti – Gem de roșii verzi, gem de sfeclă roșie
Merlot – Gem de prune, cireșe, merișoare
Pinot Noir – Gem de mere, pere, căpșuni, sfeclă roșie
Sangiovese – Gem de afine, cireșe, smochine
Zinfandel – Gem de caise, piersici, prune
Port – Dulceață de ardei iute, dulceață de nuci verzi sau miere
Vin alb
Chardonnay – Gem de mere, lamâie, portocale
Pinot Gris – Gem de zmeură, merișoare, caise, piersici
Riesling – Gem de pere, ananas,caise
Sauvignon Blanc, Fume Blanc – Gem de mere, pere, merișoare, miere
Muscat și Traminer – Dulceață de nuci verzi, ardei iute, smochine, miere
Soiuri roșii vinificate în alb
Zinfandel Alb – Gem de zmeură, piersici sau caise
Merlot Alb – Gem de mure, coacăze
Grenache Alb – Gem de căpșuni, cireșe
Brânzeturile potrivite cu gemul potrivit
Ardei iuți – brânză de capră și brânzeturi maturate
Caise – Parmagiano Reggianno, Gran Padano, Monterey Dry Jack, Gran Queso
Căpșuni – brânză de capră, cremă de brânză sau Brie
Coacăze roșii – brânză cu mucegai albastru, crèmă de brânză, brânzeturi moi precum Camembert , Brie, Feta sau brânză proaspătă de capră
Cocăze negre –Blue Cheese iute, brânză Feta, Parmezan maturat sau Cheddar tare
Mere – Mozzarella, brânză de capră, English Cheddar sau Gran Padano
Merișoare – brânză de capră, Camembert, Brie sau Triple Creme
Mure – brânză de capră, brânză cu mucegai albastru sau brânză Manchego
Portocale – brânză Gouda, Emmental sau brânzeturi tari precum Monterey Jack și Pecorino învechit
Piersici – brânză de capră, Gorgonzola sau Brie afumat
Pere – Gorgonzola și brânzeturi moi precum Brie , Camembert sau Triple Creme
Prune – brânză de capră, cremă de brânză sau Gouda afumată
Zmeură – Parmigiano-Reggiano, Brie sau alte brânzeturi moi
Roșii verzi – brânză cu mucegai albastru, Gorgonzola învechită, Brie, Emmental sau Roquefort
Sfeclă roșie – brânză proaspătă de capră, cremă de brânză sau brânzeturi moi precum Brie sau Camembert
Smochine – Brie, Mascarpone, Mozzarella sau brânză Red hawk
Miere – brânză de capră, Gorgonzola sau Camembert
Noi ți-am oferit asocierile cele mai sigure, însă nu uita că toți avem gusturi și preferințe diferite, de aceea îți recomandăm să faci o seară de degustare în care să încerci tot felul de combinații de gem, brânzeturi și vin și să le descoperi pe cele preferate.
Cin-Cin!