Crezi ca intre vin si branza sunt mai multe asemanari sau mai multe deosebiri? Ca sa nu ne contrazicem, sa zicem ca asemanarea ar fi ca ambele sunt bune. Iar deosebirea ca unul e mai bun ca altul. Ca sa avem si pareri diferite, un carcotas ar spune ca si branza si vinul stau “bine rau” la calorii.
Hai sa uitam astfel de calcule, pe care le putem ajusta prin calitate si prin cantitate. Dar daca vorbim despre calitate, hai sa ne gandim la sume in loc de diferente! Adica la vin cu branza, nu la vin si branza separat.
Vin cu branza
Vei intalni multe persoane care adora sa bea vin si sa manance branza. Este de altfel o practica obisnuita la degustarile de la crame, din Europa pana in Lumea Noua.
Dar de ce este asocierea vinului cu branza atat de raspandita?
In primul rand pentru ca necesita mai putina pregatire decat alte perechi culinare. Branza nu trebuie gatita, ci doar taiata corespunzator si servita la temperatura potrivita. La fel vinul, trebuie sa-l tii la temperatura optima, sa desfaci sticla si s-o torni in paharele potrivite.
Daca ți se pare complicat, gandeste-te ce-ar insemna sa faci o degustare de vin cu orice carne gatita, pentru 10 sau 20 de persoane. Sa ai bucati asemanatoare (ca textura si forma), temperaturi asemanatoare, grad de gatire asemanator… Mai zic? Deja nu mai seamana cu situatia de la branzeturi 🙂
Care vin cu care branza
Gata, sa zicem ca ne-am pus de acord ca vinul si branza sunt o pereche interesanta. Dar daca ai la dispozitie un vin si mai multe branzeturi, de unde stii care branza este cea mai potrivita pentru vinul respectiv?
Un pofticios ar spune sa le gustam pe toate 🙂 Dar daca trebuie sa te decizi, avand prietenii deja veniti, cu chef de vorba si mai ales cu chef de vin?
Daca te-am pus pe ganduri, hai sa complicam si mai mult situatia. Daca faci o degustare cu mai multe vinuri, asociate cu mai multe branzeturi, de unde stii care sunt perechile si care e ordinea de servire?
La vinuri banuiesc ca ai mai auzit ca se incepe cu cele albe, proaspete, se trece prin vinurile albe mai complexe, se continua cu vinurile rosé, apoi cu vinurile rosii proaspete si la final cu cele rosii maturate. Asta daca toate vinurile sunt seci. Daca avem si vinuri dulci, se face trecerea de la sec la dulce.
Ordinea de degustare
Ei bine, si la branzeturi exista o ordine de degustare. Mai intai branzeturile proaspete, apoi cele moi si delicate, urmate de branzeturile cu mucegai alb, cele semi-dure, branzeturile dure, cele afumate si la final cele cu mucegai albastru. In functie de intensitate, ultimele 2 pot fi interschimbate astfel incat intensitatea cea mai mare sa se pastreze la final.
Motivul este simplu, o branza foarte puternica si intensa degustata la inceput, le “sterge” pe toate celelalte. La fel cum un vin desert baut la inceput le-ar face pe urmatoarele seci sa-si piarda farmecul.
Revenind la formarea perechilor vin-branza, daca avem deja ordinea stabilita a vinurilor si branzeturilor, putem face perechile in ordine crescatoare.
Nu exista reguli fixe pentru asociere, insa sunt linii generale de asociere a vinului cu branzeturile. Doar cateva exemple, pe care insa ar trebui sa le treci prin filtrul propriu. Si sa nu uiti ca niciunul dintre parteneri nu trebuie sa-l domine pe celalalt, iar impreuna sa fie mai bun decat fiecare partener luat separat 🙂
- Vinurile albe proaspete, cu aciditate mare, se asociaza bine cu branzeturile proaspete si moi.
- Vinurile rose, fiind punctul de trecere intre cele albe si rosii, sunt foarte versatile in asociere.
- Vinurile rosii, maturate, cu branzeturi tari, maturate.
- Vinuri desert, ice wine, botritizate, cu branzeturi cu mucegai albastru. De asemenea, pentru branza cu mucegai albastru sunt recomandate si vinurile puternic alcoolizate, precum Porto.
Despre temperatura optima a vinurilor vorbim cu alta ocazie, pentru ca este o discutie mai ampla. Insa la branzeturi este un pic mai simplu, in sensul ca ar trebui degustate la temperatura ambianta (in jur de 20 grade Celsius). Dar atentie, chiar daca branzeturile se scot din frigider mai inainte, pentru a ajunge la temperatura camerei, taierea se face inainte de degustare, pentru a nu se pierde aromele.
Și nu ți-e deja pofta de vin cu branza? Hai noroc si pofta buna!