Vizite la cramele din România

Vara a venit și odată cu ea și cheful de ducă. Așa că a început vremea mini-vacanțelor la mare, la munte, în orașe mici și pitorești sau mari și pline de evenimente. Dar oricum și oriunde ar fi ele, ele pot fi condimentate și mai mult cu o oprire la o cramă ce poate ți-este chiar la îndemână, de aceea ne-am gândit să facem o selecție de crame ce ar putea fi în drumul tău sau poate chiar doar singura ta destinație de weekend. Ce trebuie să reții, însă, e că majoritatea cramelor acceptă doar vizite programate în prealabil, iar unele dintre ele fac tururi doar pentru grupuri de minim 4 persoane.

Crama La Salina

crama-la-salina

Dacă vrei să eviți litoralul în perioada următoare dar totuși ai chef de ducă și de explorare, un drum la Turda îți poate potoli și spiritul de aventură, și poftele de vin și bucate bune. Departe de forfota orașelor și destul de aproape de liniștea rurală, podgoria Cramei La Salina se întinde pe 70 de hectare din dealurile din imediata apropiere a Salinei Turda. Crama dispune de locuri de cazare, un restaurant tradițional românesc și propune mai multe moduri de petrecere a timpului liber, pe lângă deja celebra degustare de vin și turul cramei și a podgoriilor: echitație, vizite la Salina Turda, ștrandul Durgău, cheile Turzii, ghețarul Scărișoara sau ruinele unei așezări fortificate datînd de aproape 2000 de ani.

  • Locație: Turda, județul Cluj
  • Program: vizita stabilită cu un telefon înainte
  • Telefon: +40 742 908 311
  • www.cramalasalina.ro
Crama Rasova

crama-rasova

Dacă totuși ești în drum spre mare, e musai să faci un popas la Rasova. Crama se bucură de vizibilitate foarte bună chiar de pe Autostrada Soarelui și este singura cramă din circuitul turismului viticol poziționată în apropiere de cursul Dunării. La Rasova aveți de ales între trei meniuri de degustare: unul cu degustare de vinuri tinere, altul de degustare de vinuri maturate, iar al treila de degustare de vinuri alături de preparate potrivite lor.

  • Locație: Cernavodă, județul Constanța
  • Program: vizita stabilită cu un telefon înainte
  • Telefon: +40 720 737 777
  • www.cramarasova.ro

 

Crama Clos des Colombes

crama-clos-des-colombes

Clos des Colombes este rezultatul unui vis nebunesc al unei franțuzoaice ce provine dintr-o familie de vinificatori cu tradiție din Champagne, Anne Marie Rosenberg. Aceasta a transformat o veche fermă situată la malul Marii Negre, într-un domeniu viticol dotat cu cramă, restaurant și locuri de cazare. Situată aproape de pădurea Comorova, vis-a-vis de lacul Tatlageac, și la câțiva metrii de Marea Neagră, crama Clos des Colombes poate fi locul perfect în care să-ți petreci un weekend liniștit la mare, având parte de vinuri și preparate sigur de calitate.

    • Locație: Olimp, județul Constanța
    • Program: vizita stabilită cu un telefon înainte
    • Telefon: +4 0754 027 124
    • www.closdescolombes.eu
Crama Lacerta

crama lacerta

Localizată la 100 de km de București, în Fințești, crama Lacerta a devenit un reper al zonei și o experiență arhitecturală unică datorită design-ului creat de către arhitecții V. Miklautz și M. Gaertner. Podgoria Lacerta se întinde pe 82 de hectare de viţă de vie ce te duc cu gândul la imaginile cu Tpscana, iar complexul cuprinde o sală multifuncţională, potrivită pentru întâlniri de afaceri, două terase unde se desfăşoară degustările, o curte cu o capacitate de 200 de persoane, pivniţa cu vinurile Lacerta şi un magazin, la care cu siguranță te vei opri la finalul vizitei.

      • Locație: Sfințești
      • Program: de joi până duminică, orele 10 – 17
      • Telefon: +40 721 234 599
      • www.lacertawinery.ro
Crama Rotenberg

crama-rotenberg

De Crama Rotenberg am mai tot povestit și am mai tot vizitat-o, pentru că locul și gazdele sunt foarte calde și primitoare. iar crama are o arhitectură superbă. Pornită de la o ruină din centrul comunei Ceptura de Jos, numită Crama Veche, crama Rotenberg a fost reconstruită în 2007 ținând cont de reguli de construcție ce permit un flux tehnologic gravitational in care vinul nu este agresat de pompe. De la poartă veți fi întâmpinați de o gradină verde, plină de trandafiri, obiecte de artă modernă și de către Mihael Rotenberg, proprietarul cramei ce are o poveste de viață fascinantă și este și cel mai bun ghid.

      • Locație: Ceptura de Jos
      • Program: de luni până vineri, iar în weekend numai cu un telefon pentru programare
      • Telefon: +40 758 997 700
      • www.rotenberg.ro 
Crama 1000 de Chipuri

crama 1000 de chipuri

Dacă ai ajuns în zona Ceptura atunci e musai să treci și pe la Crama 1000 de Chipuri. Aici nu ai parte neapărat de o experiență arhitecturală, însă sigur vei avea parte de o experiență senzorială și socială cum numai Ștefan Ionescu, proprietarul cramei, știe să ofere. Ștefan este un povestitor savuros și o gazdă excelentă, de aceea îți recomandăm să lași vizita cramei 1000 de Chipuri la final de zi și să rămâi peste noapte la Casa Colinelor, ce face parte din complex. Iar pentru partea arhitecturală, trebuie să mergi doar câteva câteva minute pentru o vizită la Conacul Bellu și Conacul dintre Vii.

 

Crama Avincis

crama-avincis

Puțin mai departe de București, crama Avincis este localizată în judeţul Vâlcea, pe dealurile Drăgăşanilor, la aproximativ 200 km de Bucureşti, adică la o distanță de 2 ore și jumătate de mers cu mașina. La Avincis ai parte de o experiență arhitecturală completă, pe domeniu aflându-se atât crama nouă, o construcție modernă concepută ca o navă situată în vârful dealului Dobrușa, placată cu calcar de Arnota și cuun gazon care urcă până pe acoperiș, cât și conacul familial, restaurat de arhitectul Alexandru Beldiman, ce păstrează influențele neobrâncovenești de la începutul secolului XX.

      • Locație: Drăgășani, județul Vâlcea
      • Program: de luni până sâmbătă, între 10 și 18, cu un telefon înainte
      • Telefon: +40 350 522 003
      • www.avincis.ro

Deci, unde fugi vara asta? 🙂

 

____________________________________________________________________________________

Wineful este primul abonament la vin din România, ales de somelieri și livrat la ușa casei tale împreună cu ghiduri cu informații despre crama de la care vine, note de degustare și recomandări de servire și asociere cu mâncarea. Prin abonamentul la vin Wineful descoperi vinuri și ramei noi lună de lună și înveți despre ele astfel încât să devi și tu un specialist în vin.

7 replies on “Vizite la cramele din România

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.