Ce și cum este vinul organic?

Dacă mai ştii totuşi câte ceva despre vin, ai auzit, cu siguranţă, despre vinul natural. Vinul natural poate fi acea versiune nefiltrată, neîmblânzită, necosmetizată a aceea ce numim vin, însă poate fi și atât de surprinzător de nici nu ai zice că l-a ajutat doar natura. 

Aşadar, ce este, până la urmă, vinul organic?

În general, vinul natural sau organic (bio, eco sau cum vrei să îi spui) are următoarele caracteristici generale, în lipsa unei reţete sau a unei definiţii clare despre cum se obţine vinul organic.

  • Strugurii din care este obţinut sunt crescuţi la scară mică, adesea de producători independenţi;
  • Strugurii sunt culeşi manual din podgorii unde viţa-de-vie a fost crescută în sol fertilizat doar cu îngrăşăminte organice, naturale, iar tratarea împotriva bolilor şi dăunătorilor s-a făcut strict cu produse biologice;
  • Vinul a fost fermentat fără drojdie adăugată;
  • În procesul de fermentaţie nu s-a inclus niciun fel de aditiv sau nutrient artificial, deşi, Uniunea Europeană permite adăugarea de aditivi naturali precum albuşul de ou, drojdia sau enzimele animale;
  • S-au adăugat sulfiţi în cantităţi infime sau deloc. La fel, UE permite adăugarea de sulfiţi în cantităţi mici în vinul organic pentru sporirea duratei de viaţă a acestuia. Nu veţi găsi deloc sulfiţi în vinuri bio produse în Statele Unite.

Dacă cineva îți recomandă să bei un vin natural, tehnic, termenul este cât se poate de vag şi îți dă dreptul să ceri detalii despre specificitatea produsului.

Reţine însă că, deşi poate că tu te-ai convins că un vin organic este de preferat unuia anorganic să-i spunem, pe piaţă, vinurile bio nu prea abundă în ofertă şi diversitate. Motivul este relativ simplu: a cultiva podgorii bio şi a produce vin organic, presupune investiţii mari şi riscuri poate și mai mari. Paradoxal, durata de viaţă a unei viţe-de-vie tratată bio se reduce cu o treime faţă de cea a unei întreţinute cu ierbicide şi fungicide.

Notele de gust ale vinului organic

Vinurile bio sunt recunoscute în special pentru caracteristicile lor ceva mai ieşite din comun. Vinurile naturale sunt mai puţin fructate sau conţin mai multă drojdie în savoarea lor decât orice alt vin obişnuit. Pot avea uneori şi un aspect ceva mai tulbure, precum şi un miros care te trimite cu gândul la iaurt sau la bere artizanală. Există, fireşte, şi vinuri organice curate şi fructate, iar o excepție o fac chiar vinurile Lechburg.

Unii vinificatori folosesc amfore de lut pentru procesul de fermentaţie a vinului, ori lasă mustul în contact cu membrana boabelor de strugure pentru o perioadă mai îndelungată sau ceea ce s-ar numi macerare extinsă. De altfel, nu prea vei întâlni vinuri naturale lăsate să îmbătrânească în butoaie de stejar, în principiu pentru că producătorii au impresia că asta va denatura expresia naturală a strugurelui.

Este vinul organic mai indicat decât cel obişnuit?

În lipsa aditivior, a sulfiţilor şi a oricăror alte tehnici de manipulare, mulţi consider că vinurile organice sunt mai bune pentru sănătate. Uneori acest fapt se confirmă, alte ori…nu. Să explicăm!

În primul rând, sulfiţii din vin nu sunt nepărat ceva dăunător. Ba chiar a fost și demontată teoria potrivit căreia sulfiţii din vin sunt responsabili de durerile de cap pe care poate le avem după ce consumăm această băutură. Totuşi, vinurile bio nu conţin sulfiţi adăugaţi.

În cele din urmă, vinurile fără sulfiţi sunt ceva mai instabile pe termen lung. Sunt mult mai sensibile, astfel încât, manipulate impropriu, vinurile naturale au mai multe şanse de a se altera. Vinurile organice devin mai stabile cu cât aciditatea lor creşte, deoarece acest fapt dă naştere unui mediu neprielnic microbilor.

Dacă te întrebi încă de ce ar fi bine să bei vin natural şi nu vin obişnuit, ar fi bine să ştii că, în general, vinul pe care suntem obişnuiţi să-l consumăm nu conţine numai struguri, ci poate conţine până la vreo 70 de ingrediente adăugate suplimentar, printre care se numără drojdiile procesate, conservanţi, coloranţi alimentari, sulfiţi adăugaţi, zahăr şi poate chiar reziduuri de pesticide. Sigur, toate acestea nu ne pun în mod obligatoriu sănătatea în pericol, însă de ce să nu optăm pentru ceva mai organic, dacă piaţa ne oferă acest avantaj?

În plus, ani de cercetare au scos la suprafaţă faptul că un consum regulat de vin roşu produs bio poate contribui la consolidarea sistemului nostru imunitar; previne obezitatea şi reduce riscul de afecţiuni cardiovasculare. Consumat în cantităţi moderate, vinul organic poate avea, în timp, efecte uimitoare asupra sănătăţii noastre.

Cum tratăm vinurile organice

De vreme ce vinurile naturale sunt mai fragile decât vinurile tradiţionale, iată o listă de „bune practici“ pentru gestionarea lor:

  1. Cumpără vinuri organice de la producători locali pentru a reduce riscul alterării produsului pe durata transportului;
  2. Încearcă să consumi vinul în cel mult un an de la achiziţie ( mai ales dacă nu conţine sulfiţi, care ajută la conservarea vinului);
  3. Păstrează sticlele de vin în frigider sau într-un loc foarte răcoros
  4. Nu lăsa temperatura sticlei de vin să treacă de 26ºC
  5. Ţine vinul departe de sursele de lumină
  6. Păstrează sticlele desfăcute de vin cu dop de plută în frigider.

 

Achiziţia vinurilor organice

Vinurile naturale s-ar putea să nu fie pe gustul tuturor. Unele sunt atât de bune că nu te-ai mai întoarce vreodată la alte sortimente, în timp ce altele pot avea un gust atât de… necomercial, încât vei da fuga la chiuvetă să verşi toată sticla!

Dacă te afli totuşi în căutarea unui vin organic de calitate, recomandarea noastră este, cu siguranţă, Lechburg.

Gewürztraminer 2016 de la crama Lechburg se numără printre cele mai bune gewurztraminer-uri produse în România, cu atât mai mult că acesta este și un vin BIO, adică viile nu au văzut urmă de pesticid la viața lor.

Vinul produs din struguri de gewurztraminer, culeși manual, te va cuceri cu mirosul său ce abundă în note de scorțișoară, trandafir, coajă de portocală și cuișoare. Gustul este intens aromat, cu note de trandafiri de dulceață, litchi și fructul pasiunii.

Este recomandarea perfectă pentru a fi servit alături de pește, fructe de mare, crustacee, preparate picante din bucătăria asiatică și indiană, brânzeturi aromate sau condimentate și ștrudel de mere.

Iar dacă preferi vinurile mai slabe în arome dulci, atunci vinull roșu La Capela de la Nachbil poate fi o încercare foarte bună. Iar dacă preferi vinurile albe, proaspete și efervescente, Pinot Grigio-ul de la Lechburg este potrivit pentru gusturile tale.

În concluzie, subliniem faptul că organic nu înseamnă neapărat mai bun și mai sănătos, ci poate fi chiar din contră. Ideea de bază este să experimentezi tot ce-ți oferă natura și piața, ca să îți exersezi papilele gustative iar apoi să faci alegeri din ce în ce mai înspirate.

Cin-Cin!

4 replies on “Ce și cum este vinul organic?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.